Solat Jumaat Berkaki Ayam

KUALA KUBU BHARU – Pergi solat Jumaat pakai selipar buruk atau sanggup berkaki ayam untuk ke masjid.
Itu langkah paling selamat diambil kebanyakan lelaki ketika mahu menunaikan solat Jumaat kerana takut selipar atau kasut hilang atau dicuri.
Tetapi, sampai bila keadaan atau dilema itu menghantui jemaah yang mahu menunaikan solat Jumaat.

Pastinya ada langkah sesuai yang boleh diambil bagi menyelesaikan masalah itu antaranya dengan meningkatkan tahap keselamatan di masjid-masjid.

Ada yang mencadangkan supaya masjid dipasang dengan kamera litar tertutup (CCTV) dan tidak kurang juga yang mahu pengawal keselamatan di tempatkan di setiap masjid.

Persoalannya, wajarkah kaedah itu dilaksanakan dan mampukah ia menyelesaikan kes kehilangan selipar dan kasut di masjid.

Sinar Harian telah membuat tinjauan di beberapa buah masjid sekitar daerah ini dan maklum balas yang diterima cukup positif.

Ramai sambut baik cadangan

Menurut Hassan Basri, 60, cadangan pemasangan CCTV disambut baik namun beliau memikirkan kos yang perlu ditanggung bagi tujuan itu.

Menurutnya, terdapat kaedah lebih mudah dilakukan iaitu meletakkan rak kasut berkunci di setiap masjid.

“Kos pemasangan rak kasut lebih murah berbanding CCTV dan ia sedikit sebanyak membantu jemaah yang bimbang kehilangan kasut.

“CCTV memerlukan kos yang tinggi dan pengaktifan pita rakaman serta pemantauan berterusan,” katanya.

Bagaimanapun Hassan berkata, perbincangan mengenai perkara itu perlu diadakan antara pihak jawatankuasa masjid dan Majlis Agama Islam Selangor (Mais).

Menurut Hassan, kebanyakan kes kecurian berlaku ketika para jemaah menunaikan solat dan masa yang diambil oleh penjenayah cukup singkat.

Menurutnya, penjenayah terdiri daripada pelbagai peringkat umur termasuk pelajar sekolah, penganggur dan penagih dadah.


Laporan kehilangan meningkat

Bagi Kamarudin Talib, 65, cadangan pemasangan CCTV sangat relevan dan amat diperlukan ketika ini.

Menurutnya, pemantauan bukan sekadar pada hari Jumaat malah setiap waktu solat kerana terdapat beberapa aduan mengenai kes kehilangan motosikal, topi keledar, kereta dan barangan berharga dalam kenderaan jemaah.

“Langkah ini sangat perlu kerana ketika ini terdapat banyak laporan mengenai kehilangan selipar dan kasut pada setiap minggu dan ini bukan perkara remeh.

“Tindakan sewajarnya harus diambil kerana bukan saja selipar atau kasut yang hilang tetapi barangan masjid seperti sistem audio dan pembesar suara malah ada tabung masjid yang turut dicuri penjenayah,” katanya.

Menurutnya, terdapat laporan kejadian kereta hilang di Masjid As Salam, Bukit Sentosa dan tidak kurang juga yang kehilangan komputer riba, telefon bimbit dan wang dalam kereta yang dipecahkan penjenayah.

Sementara itu, Nazir Masjid Jamek Ar Rahman, Hulu Bernam, Khairur Rahimin Harun berkata, jawatankuasa masjid pernah membincangkan untuk meletakkan pengawal keselamatan di masjid itu.

Menurutnya, langkah itu dilihat lebih berkesan namun masih belum diputuskan.

“Sebenarnya, semua ini bergantung kepada iman dan takwa seorang kerana setinggi mana pun tahap keselamatan diletakkan jika seseorang itu tidak takut pada ALLAH SWT maka kejadian seperti ini tetap berlaku,” katanya.

Elak terus berlarutan

Dalam pada itu, Nazir Masjid Al Falah, Hulu Yam Bharu, Razali Mokhtar berkata, beliau menyambut baik cadangan itu dan sekiranya perlu masjid wajar dibekalkan CCTV.

Menurutnya, kes kehilangan kasut atau selipar bukan masalah baru bahkan ia sudah menjadi penyakit dalam masyarakat.

“Walaupun kes seperti ini agak terpencil namun pendedahannya mampu menyelesaikan masalah yang sudah berlarutan terlalu lama.

“Amat wajar jika cadangan pemasangan CCTV dillaksanakan,” katanya
-Sinar Harian