Penjaga Zoo New Zealand dibunuh oleh gajah Afrika

Dalam pada Disember 13, 2010 foto, Jumbo gajah Afrika, juga dikenali sebagai Mila, dilihat di Franklin Zoo berhampiran Auckland.  A New Zealand zookeeper telah dibunuh oleh gajah dia telah menjaga.  Polis New Zealand berkata dalam satu kenyataan ringkas bahawa pegawai telah dipanggil ke Zoo Franklin berhampiran Auckland pada petang Rabu, 25 April, 2012, berikutan insiden yang antara gajah dan penjaga.  (AP Photo / New Zealand Herald, Natalie Slade OUT) NEW ZEALAND, AUSTRALIA OUT

Penjaga Zoo Di new Zealand dibunuh oleh seekor gajah di mana haiwan yang telah bersara selepas membuat persembahan.

Pegawai polis dipanggil ke Zoo Franklin berhampiran Auckland pada petang Rabu selepas kejadian antara gajah dan penjaga, satu kenyataan Polis New Zealand berkata, maklumat lanjut tidak akan dikeluarkan sehingga keluarga wanita telah dimaklumkan.

Rabu adalah hari cuti umum di New Zealand, tetapi zoo adalah terbuka, seperti banyak tarikan pelancong.

Adalah tidak jelas sama ada mana-mana pelawat yang menyaksikan peristiwa itu. Seorang wanita yang menjawab telefon zoo lewat Rabu berkata zoo tidak mempunyai sebarang komen.

Gajah itu, juga dikenali sebagai Mila, gajah tunggal di Zoo Franklin, menurut laman webnya. Gajah berusia 39 tahun tiba empat tahun lalu selepas membuat persembahan di pertunjukan sarkas selama tiga dekad. Zoo membina sebuah kandang yang baru untuk dia pada tahun 2010.

Gajah Afrika terbesar itu, Menurut majalah National Geographic, mereka boleh hidup sehingga 70 tahun, cenderung untuk tidur sangat sedikit, dan makan sehingga 300 paun (136 kilogram) makanan setiap hari.
Zoo terletak di Tuakau, kira-kira 50 kilometer (30 batu) tenggara Auckland-AP